Omdat zeilen met een beperking kán! Hoe onze missie 20 jaar geleden begon

Dit jaar viert Stichting Sailability het 20-jarig jubileum. Op 31 december 2002 zag Stichting Sailability Nederland het licht, met als missie om zeilen voor mensen met een beperking mogelijk te maken.

“Moeten jullie niet eerst onderzoek doen om te weten of mensen met een handicap überhaupt willen zeilen?” Die vraag kregen we van verschillende kanten toen wij begonnen met Sailability. Waarom zouden mensen met een beperking niet willen zeilen als er zo veel Nederlanders zijn – zonder beperking – die zeilen heel leuk vinden? Was onze wedervraag.

Als je mensen met een beperking vraagt of ze willen zeilen, zeggen ze wellicht: nee. Omdat ze niet weten dat zeilen met een beperking mogelijk is. En het voelt eng om uit je rolstoel een boot in te gaan. Om die reden vonden wij, Sylvia Steinert en Peter Brouwer, dat we dit moesten laten zien. Dat het veilig is en dat je uit je rolstoel een boot in kan gaan om heerlijk te genieten op het water van de wind, de zon en het gevoel van vrijheid dat zeilen geeft.

Nu, 20 jaar later, kunnen we zonder twijfel stellen dat zeilen met een beperking of handicap werkelijk kan!

Doop eerste boten Sailability NL

Irene Wentink hield 20 jaar geleden de openingstoespraak bij de doop van de eerste boten. Het was Irene die tijdens de Paralympische Spelen in Australië kennis maakte met Sailability en het was haar idee om Sailability Nederland op te richten.