Ervaringen van zeilers en vrijwilligers – Sailability

Sailability ervaringen: “Weer zelf aan het roer”, “zeilen met een joystick”, “Dit is mijn kans”, “Alleen met de elementen” – lees de bijzondere zeil ervaringen.

Ik wil graag meehelpen

Kennemer college, 14 jaar, HAVO 3 Hoi, ik zou graag willen meehelpen met het zeilen op de zondag. Ik zou graag weten of er nog plek is.

Lotte Slaman - Uitgeest

Ik heb zo genoten

Ik ben slechtziend en dit jaar begonnen met zeilen bij Sailability Uitgeest. Ik heb zo genoten van het zeilen en van de vrijwilligers, dat moest even van mijn hart. Vriendelijke groet en ook ik wens jullie een heel goed en gezond 2017.

Marjolein Porsius - Uitgeest

“Zeilen? Doe jij dat dan ook?”

Een steeds terugkerende vraag.

Ja, ik zeil… En ook nog met veel plezier. Vier jaar terug kwam ik in contact met Sailability en vanaf dat moment ben ik regelmatig te vinden op het Uitgeestermeer.

Voordat ik ziek werd had ik regelmatig gezeild en toen ik hoorde dat dit ook mogelijk was voor mensen met een beperking maakte mijn hart een sprongetje.

Heerlijk vrij op het water, de wind in je gezicht en even niet in die rolstoel.

Dankzij de hulp van vrijwilligers, die een oogje in het zeil houden op het water en hulp bieden op de wal om in en uit de boot te komen, de mooie aangepaste boten en natuurlijk de heerlijke omgeving kijk ik uit naar die zeilmomenten.

Groetjes, Erna

Erma Aarsen - Uitgeest

Wens om te zeilen in vervulling.

Van Harry Awater, vrijwilliger Sailability locaties Giesbeek, Amsterdam en Kortenhoef.

Vorig jaar bestond de Geinschehof 25  jaar. In het kader daarvan is er een wensput geplaatst waarin cliënten hun wensen konden doen.Inmiddels zijn bijna alle wensen vervuld.

“Een topdag gehad met zeilen.

Harry Awater SailabilityDe familie (vrouw +2 dochters) waren razend enthousiast en ontroerd doordat hun echtgenoot/vader eenmaal in de zeilboot zijn oude gewoonte weer oppakte en nagenoeg zelfstandig de boot stuurde en zelfs aanwijzingen gaf dat de zeilstand verkeerd stond!!! Gewoon om kippenvel van de krijgen. Het
prachtige zomerweer met goede zeilwind was een toevoeging die we niet hadden
kunnen dromen.
Gezellig daarna met de hele familie op het terras van de watersportvereniging De Koenen in Amsterdam met tosti’s en een drankje; het was helemaal top en de sfeer was bijna “gezinsintiem gezellig” te noemen Prachtig om daarvan deelgenoot te mogen zijn!!!

Harry Awater - Giesbeek

Geweldige ervaring van vrijheid en zelfstandigheid

september 2014

Van Han Mennen, Sailability coordinator van WV het Bovenwater te Lelystad, ontvingen wij onderstaande reactie op Sailabilityzeildagen.

Beste Han,

Allereerst wil ik jou en je team van Sailability en vrijwilligers bedanken voor de werkelijk fantastische zeildagen dit seizoen! Voor het eerst na het onstaan van mijn handicap (hoge dwarslaesie) ,8 jaar geleden, weer gezeild. Altijd vanaf jongs af aan gezeild en gesurft. Zeilen met zo’n handicap is normaliter nauwelijks haalbaar. Echter geeft Sailability je wel die mogelijkheid en hoe.

Het eerste moment dat ik weer in een boot op het water was gaf een gevoel van intense euforie. Tranen vloeiden rijkelijk. Het geeft een gevoel van zelfstandigheid, vrijheid en trots. En niet alleen tijdens de zeildagen maar ook ervoor en achteraf. De begeleiding van Sailability is werkelijk benoemenswaardig goed. De ontvangst, de uitleg, het in- en uit de boot helpen, de begeleiding van de reddings- en hulpboten, de afsluiting. Allen geweldig. Uiteindelijk na zo’n zeilsessie moe, ontspannen en voldaan naar huis.

Han, bedankt.
Met vriendelijke groeten, Jeroen den Blanken

Jeroen den Blanken - Lelystad

Op het water ben je allemaal gelijk!

Ik ben op het idee gekomen om te gaan zeilen omdat ik altijd wel een uitdaging in mijn leven zoek. Zeilen leek mij zo’n mooie uitdaging en ik wilde graag uit mijn rolstoel. Op het water ben je allemaal gelijk; een handicap speelt geen rol meer. Ik bedoel, we zijn allemaal afhankelijk van de wind, van de natuur, van het water, je bent echt 100% gelijk.

Veronica

Een waanzinnig gevoel om in je ééntje te kunnen zeilen!

Aan boord gaan ging me makkelijk af. Er stond gelukkig wel wind. Dus ik zeilde gauw een eind heen en weer. Het was een dag om nooit te vergeten.
Jan-Willem Hollink

Mensen met een visueel beperking kunnen zeilen!

Een verhaal van Chris Rijnbergen.

Ik ben blind en 21 jaar. Ik heb ontdekt dat zeilen prima toegankelijk is voor visueel beperkte mensen. Ik denk het zeker nog een keer te willen doen.

Chris Rijnbergen

Carrière als solozeiler alsnog binnen handbereik

De boot bleek zeer stabiel. Onwennig voer ik daar over de plas. Totaal onverwacht bleek de mogelijkheid tot een carrière als solozeiler alsnog binnen handbereik. Een briesje, de zon, het open water het gaf zo’n totale andere gewaarwording. Het gaf mij een enorm gevoel van vrijheid. Eindelijk weer zelfstandig me voort kunnen bewegen. Een cadeautje was een gezonde bruine kop en een nacht heerlijk slapen na dit zeilavontuur.

David Haard

Een emotioneel moment

Voordat ik in de rolstoel terecht kwam hebben mijn man en ik veel gezeild. Maar het watersportbloed blijft erin zitten dus toen ik het artikel van Sailability las, heb ik gelijk gebeld. Voor mij was dat best wel een emotioneel moment om weer te zeilen. Het was een super dag, echt. Weken erna genoot ik nog steeds van deze dag!!!!!!!!!!!!!!

Marjan Hegen

Een emotioneel moment

Voordat ik in de rolstoel terecht kwam hebben mijn man en ik veel gezeild. Maar het watersportbloed blijft erin zitten dus toen ik het artikel van Sailability las, heb ik gelijk gebeld. Voor mij was dat best wel een emotioneel moment om weer te zeilen. Het was een super dag, echt. Weken erna genoot ik nog steeds van deze dag!!!!!!!!!!!!!!

Marjan Hegen

En dan ‘alleen’ het water op…

De joystick paste prima op mijn bovenbeen. Het bedienen daarvan ging heel eenvoudig. Na het testen van de bediening van de schoot en het roer werd ik door de volgboot de haven uitgetrokken. En dan ‘alleen’ het water op… Het is echt geweldig gaaf om helemaal zelfstandig te zeilen, zelf te bepalen waarheen je zeilt, zelf te bepalen wanneer je overstag gaat, zelf de stuurfouten te maken. Dat geeft (raar maar waar) echt een enorme kick!

Hanneke Deenen

Dit had ik niet durven dromen!

Het was een fantastische belevenis om helemaal in mijn eentje over de plas te zeilen. Dit had ik nooit durven dromen! Ik kan ook iedereen aanraden het eens te proberen, ongeacht je zeilervaring of je beperking.

Karin de Witte

Dit is mijn kans, hier moet ik op af!

Ik heb wel eens meegezeild en vooral toegekeken waarbij ik maar met moeite op mijn plaats kon blijven zitten.

Dick Vlaar

Alleen met de elementen; de boot, de wind en de zeilen

Halve wind, flinke windstoten hoge golven en het gevoel dat niemand mij iets kon maken, King of the waves. Af en toe even vóór de wind om bij te komen maar daarna weer gelijk de wind opzoeken en speeden. Een kreet over het lege water ! Geluk ! Tijdloos geluk.

Georgette Goené

Zeilen met een joystick

Vroeger zeilde Vera met haar ouders in hun zeilboot of met haar vader in haar eigen zeilbootje. Haar vader bediende de schoot en diende als tegengewicht als ze te schuin gingen. Alleen zeilen leek tot voor kort een droom die nooit uit zou komen………

Vera Voorbach

Weer zelf aan het roer

Sinds Frank MS heeft, is hij op zoek geweest naar een manier om weer zelf te kunnen zeilen. Sailability biedt hem deze mogelijkheid. Hij hoeft alleen maar te zeilen, de vrijwilligers zorgen voor de rest.

Frank van der Kleij