Aangepaste Zeilboten – Sailability

Op zeildagen van Sailability wordt er door mensen met een beperking of handicap gezeild in
een Hansa 2.3 zeilboot, Hansa 303 zeilboot of Hansa Liberty zeilboot.

Waarom gebruikt Sailability de Hansa zeilboten?

De Hansa boten hebben eigenschappen die ze uitermate geschikt maken voor mensen met een handicap:

  • Een rolreef waardoor het zeiloppervlak makkelijk aan de windkracht kan worden aangepast.
  • Een midzwaard met ballast waardoor de boten niet kunnen omslaan.
  • De vorm van de romp die de stabiliteit bevordert.
  • De zeiler zit laag in de boot waardoor de stabiliteit wordt vergroot.
  • De boot kan met behulp van een joystick elektrisch worden bediend.
Hansa zeilboot

Zeilboot Hansa 2.3

Sailability Zeilboot Hansa 203

De Hansa 2.3 is een eenpersoons boot

De Hansa 2.3 heeft een prettige zit, stuurknuppel besturing, eenschootsbediening, brede dekken aan de zijkanten, zwaar midzwaard, reefbaar zeil en goede manoeuvreerbaarheid. Daardoor een eenvoudige en veilig boot.

De Hansa 2.3 is zowel met de hand als elektrisch te bedienen. De elektrische bediening is eenvoudig om te zetten naar handbediening en andersom.

Bij de handbediening wordt het roer met een stuurknuppel bediend. Rechtsom is rechts en linksom is links. De schoot van het grootzeil wordt met de hand bediend, evenals de reeflijn die aan de zijkant van de zwaardkast zit.

Bij de elektrische bediening  wordt de boot met een joystick bestuurd. De joystick kan op elke gewenste plek gemonteerd worden. Met de joystick kunnen alle handelingen  worden uitgevoerd. Deze elektrische bediening maakt het mogelijk om zelfs mensen met meervoudig lichamelijke handicap het plezier van vrijheid op het water te laten ervaren.

Zeilboot Hansa 303

Sailability Zeilboot Hansa 303

De Hansa 303 voor 1 of 2 personen

Deze boot kan door een of twee personen gezeild worden. Dit maakt de boot voor zowel de beginnende als de gevorderde zeiler geschikt.

De beginnende zeiler gaat samen met een ervaren zeiler in deze boot. De gevorderde zeiler kan kiezen om samen of solo het water op te gaan.

De eigenschappen van deze boot maken hem een ideale boot voor de zeilers die een stap vooruit willen maken. Ten opzichte van de Hansa 2.3 heeft deze boot een groter tuigage met een fok. Hierdoor zijn er twee schoten om te bedienen. Maar de zwaardere kiel, dezelfde besturing en rompontwerp als van de kleinere 2.3 verzekeren dat de 303 eveneens veilig en eenvoudig te zeilen is.

De Hansa 303 is zowel met een als met twee zeilers goed in evenwicht.

De Hansa 303 Wide is alleen met handbediening te verkrijgen. De 303 Wide heeft een breder zitgedeelte.

Zeilboot Hansa Liberty

Sailability Zeilboot Hansa Liberty

De Hansa Liberty

De Liberty is een sportieve zeilboot. Een eenpersoonsboot met fok en grootzeil, bestemd voor de meer gevorderde zeiler. De Liberty zeilt snel en scherp aan de wind en is daarom geschikt om wedstrijden mee te varen.

De Liberty kan met een elektrische joystick worden bediend. Dus ook zeilers met meervoudig lichamelijke handicaps kunnen de Liberty solo zeilen en deelnemen aan wedstrijden.

De kuip is smal voor een goede lichaamsondersteuning. Voor mensen die niet rechtop kunnen zitten is er een rompondersteuner ontworpen die eenvoudig passend gemaakt kan worden .

De Liberty reageert goed op het roer, ook bij toenemende wind. Dan  helt de Liberty over maar blijft op haar zijkant hangen en slaat niet om. Er komt geen water over de lijzijde. Dankzij de twee roerbladen blijft de koers behouden. De Liberty is een fout vergevende boot.